Feel at home in The Hague!

Society Reacties uitgeschakeld voor Feel at home in The Hague! , , , , ,
Een bezoeker van de 'Feel at home in The Hague' expat markt in het Atrium doet zich tegoed aan een cupcake

Feel at home in The Hague! ©Mylène Siegers

Society is een regelmatig terugkerende rubriek van schrijfster Vera de Jonckheere en mij in de weekkrant Den Haag Centraal. Tot donderdag  11 februari verkrijgbaar met nog veel meer lezenswaardige artikelen.


Feel at Home in The Hague

Buiten het Stadhuis deed afgelopen zondag een striemende regen zijn uiterste best om de aantrekkelijkheid van het Haagse klimaat onderuit te halen, maar binnen de veilige muren van het IJspaleis was het andere koek. In een vrolijke kakafonie van internationale geluiden snackte en babbelde een enthousiaste menigte expats erop los. Alle continenten waren hoor- en zichtbaar vertegenwoordigd.

Kèk mè nâh
Op de jaarlijks door TheHagueOnLine georganiseerde Feel At Home In The Hague fair waanden wij ons toerist in eigen stad: het is comfortabel leunen tegen centrum-van-de-wereld Den Haag. Hoe heerlijk om slenterend langs de talloze kraampjes de grenzeloosheid te ontdekken van internationaal georiënteerde initiatieven en organisaties in eigen stad. Hartverwarmend waren de panelen van de twee dagen later te openen Haagse Harrytentoonstelling Kèk mè nâh die zondag als decor voor de expat-activiteiten leken te fungeren. Dat Den Haags meest authentieke inwoner op deze wijze zijn (postume) goedkeuring hechtte aan de bùitelanse kabâhtâh-infasie verhoogde het plezier aanmerkelijk.

Dutch News
Ieder wezenlijk onderdeel van het leven – met de nadruk op het buitenlandse aspect ervan -was wel vertegenwoordigd in een van de 150 stands. Housing, good food, literature, fitness, partying, beauty, values in life. En News via DutchNews.nl voor buitenlanders die ‘Dutch’ (nog) niet machtig zijn. In een wereld vol headlines die niet in de eerste plaats peace and quiet brengen, is het lang niet gek toeven in de stad van Vrede en Recht Den Haag. Dingen die voor ‘inpats’ tot dagelijkse kost behoren doen expats kreetjes van verrukking slaken. Kinderen op de fiets naar school; duinen, zee en groen binnen handbereik; een minister-president die in zijn eentje koffie haalt in het stadscentrum en een koning die als Haagse Willy populair is geworden. Het grootste gevaar dat je in Den Haag loopt, is geschept te worden door een gehaaste fietser die meer in de weer is met zijn smart phone dan met zijn fietsbel. “Maar”, voegde de zegsvrouw hier diplomatiek aan toe, “in Amsterdam is dat gevaar vele malen groter.”

Feelgood
Naar buiten stappen met louter zelfgenoegzaam feelgood over het rijke aanbod aan voorzieningen zou toch al te Hollands zijn. Om het woord tekortkomingen te vermijden, gingen we naarstig op zoek naar verbeterpunten. Wat zijn voor Den Haag, als host city, zoal de challenges? Expats bleken vooral beleefd in hun antwoorden en niet zo snel bereid zich negatief uit te laten over de stad en zijn inwoners. Misschien is het met een kleurige cupcake in de hand ook lastig iets zuurs te bedenken. Uiteindelijk staken wij ons licht op bij landgenoot Caroline van Mourik die aan Committed Party Planning doet. Met zes talen in haar bagage waaronder los van de ‘gebruikelijke’ ook nog Indonesisch, beweegt zij zich met gemak in het internationale circuit. Het gaat er inderdaad anders aan toe dan bij Nederlanders: “Maar je leert van elkaar.” Bijvoorbeeld dat Nederlanders – inclusief Hagenaars en Hagenezen – niet mis te verstaan zijn, of in de woorden van Van Mourik: “We zijn in al onze vriendelijkheid zo direct dat het bij expats soms als ‘rude’ overkomt.” Schuldbewust bogen we ons over nog maar een cupcakeje.

 

Vera de Jonckheere