Veiling in Nieuwspoort!

Society, Work adventures Reacties uitgeschakeld voor Veiling in Nieuwspoort! , , , , , ,
Twentse midwinterhoorn van VVD-kamerlid Han ten Broeke (ging aan roeptoeter Wiegel voorbij)

Twentse midwinterhoorn van VVD-kamerlid Han ten Broeke (ging aan roeptoeter Wiegel voorbij). Foto ©Mylène Siegers

Society is een regelmatig terugkerende rubriek van schrijfster Vera de Jonckheere en mij in de krant
Den Haag Centraal.

27 januari 2015

De Kamer onder de hamer van Alexander Pechtold
 ‘Blij verrast’, was Stichting Nelis om door Jong Nieuwspoort benaderd te worden met de aankondiging dat hun jongerenwerkgelegenheidsproject als het goede doel was geselecteerd voor de Veiling in Nieuwspoort.

Catharina Rinzema, bestuurslid van Jong Nieuwspoort, toonde zich in haar introductie verguld met én Nelis én professioneel veilingmeester D66-voorman Alexander Pechtold. Nelis-projectleider Richard van Eeden Petersman vertelde voorafgaand aan het hamerwerk over hun duurzame leerwerktraject voor werkloze jongeren, gericht op de glazenwasserij.

Zingende Glazenwasser
Naamgever van de Stichting is Nelis Bisschops (1921-2008), de Zingende Glazenwasser die Den Haag in de vorige eeuw letterlijk opluisterde met zijn sponzensopjes. Gevels deed hij spiegelen terwijl hij galmende aria’s ten beste gaf. De Figaro, Figaro, Figaro’s waren niet van de lucht en natuurlijk was ook la donna altijd mobile. Zo vrolijk kan het zijn om je in te zetten voor werk in plaats van een uitkering, wil Stichting Nelis maar zeggen. Alexander Pechtold zette de opgewekte toon voort terwijl hij lustig hamertje tikte. Louter op het katheder, hoewel nestor Hans Wiegel met zijn kwinkslaagjes solliciteerde naar een tik. Omgeven door opgetogen volgelingen leek hij eropuit om nu ook de Avond van Wiegel op zijn conto te schrijven. Kordaat en correct als hij is, hield Pechtold het bij snedig verbaal tegenwerk gelijk in de Kamer jegens het nationale waterstofperoxidehoofd.

Blaren
Niet om alle stukken werd gevochten. Het Fokke en Sukke-kwartetspel dat Fred Teeven inbracht, vermocht ondanks toegezegde signering niet leiden tot talrijke opgestoken handen, maar bracht toch ruim meer op dan de kostprijs. Ook niet alle foto’s door Kamerleden, die zij als ooit- of bijna-professioneel fotograaf maakten, vonden gretig aftrek. Pechtold was het blaren op zijn tong waard om het op dergelijke momenten aarzelende publiek tot groter hoogte te bewegen. Kunststukken door bewindslieden en Kamerleden in ontvangst genomen tijdens buitenlandse reizen – en uiteraard vervolgens keurig aangegeven – maakten meer. Een uit hout gesneden Afrikaans vrouwenhoofdje was duidelijk een hebbedingetje. Liliane Ploumen, Minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, wist – ondankbaar! – niet meer in welk Afrikaans land zij het kleinood had opgestreken. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij is als parlementariër in Iran geweest en werd gefêteerd op een prachtig Iraanse spiegelende schildering. Vele handen gingen de lucht in, het werd echt spannend.

Rondjes

Uit eten genomen én rondgeleid worden in de Tweede Kamer ging er eveneens in als koek. Een rondje met en voor CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma ging voor dik tweehonderd euro over de toonbank. Een rondje Koninklijke Bibliotheek aan de hand van staatssecretaris OCW Sander Dekker leverde eveneens goud geld op. De opbrengst van het door PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme zelf geschreven en gesigneerde boek ‘Meer’ deed helaas zijn titel geen eer aan. Zonder dompers geen hoogtepunten, bedachten wij. Terecht, zoals onmiddellijk bleek. De door CDA-kamerlid Mona Keijzer (uit gemeente Edam-Volendam) ter beschikking gestelde cd van Jan Smit (uit gemeente Edam-Volendam) ging vele malen over de kop. Genereus bracht veilingmeester Pechtold een getekend portret van Neelie Kroes in. “Hoe die handel bij mij is gekomen: vraag het mij niet”, bood hij een inkijkje in zijn koopmansziel. Het biedproces verliep vervolgens zo onstuimig dat het ons team ontging of Neelie daadwerkelijk terechtkwam bij fanatiek biedende Mona Keijzer.

Feestelijk hoogtepunt vormde de stropdas van premier Mark Rutte. Aanmoedigingen van zelf niet biedende Wiegel – hij had voor twee tientjes al een aardig werkje op de kop getikt – waren overbodig. Zelfs vanachter de bar werd fanatiek meegeboden. In een klein uur werd tweeënhalfduizend euro bij elkaar getikt. Stichting Nelis blij en ook Pechtold blij: “Heel tevreden. Over het publiek en over het goede doel.”

 

Vera de Jonckheere